Kuře

Potřebujeme:

Kuře asi 1-1,2 kg, 500 g mletého skopového masa, 8 mletých cibulí, 1 lžíce koriandru, 2 bobkové listy, 3 semena kardamonu, 5 lžic vývarového rosolu, čtvrt lžičky šafránu, půl lžičky zázvoru, půl lžičky tymiánu, 2 papričky chilli, 100 g tuku, čtvrt lžičky muškátového ořechu, 2 lžičky soli

Jak na to:

Z kuřete stáhneme kůži, omyjeme je důkladně pod tekoucí vodou a osušíme. Ze zázvoru, trochy soli a 7 mletých cibulí uděláme pastu. Maso pobodáme velmi ostrým nožem a pastu do něho vetřeme. Necháme 2 hodiny uležet. Na polovině tuku opražíme zbývající cibulku, a jakmile zhnědne, zvětšíme plamen a přidáme mleté maso. Přikryjeme pokličkou, několikrát pánví potřeseme, necháme 2 minuty na mírném žáru, pak pokličku odklopíme a maso opečeme dohněda. Okořeníme mletým koriandrem, tymiánem, jedním rozlámaným bobkovým listem a osolíme. Zvlhčíme takovým množstvím vody, aby směs byla do poloviny ponořena a vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Hotovou směsí naplníme kuře a otvor zašijeme. Posypeme směsí šafránu a mletého kardamonu, vložíme do kameninové nebo železné nádoby, přidáme pastu, v níž jsme kuře marinovali a zalijeme zbývajícím tukem. Přidáme celé chilli papričky a zbývající bobkový list. Posypeme mletým muškátem, osolíme a zvlhčíme rosolovitým vývarem. Nádobu přikryjeme pokličkou, pevně utěsníme (těstem) a postavíme na plamen. Když uslyšíme, že se tekutina začala vařit, vložíme asi na 4 hodiny do mírně vyhřáté trouby. Během této doby jednou nebo dvakrát nádobou zatřepeme, abychom kuře navlhčili. Podáváme velmi horké.

Podobné recepty:

Kuře na pivě, Nadívané kuře zalité pivem, Zlaté kuře, Uzené kuře, Kuře na soli