Falešná gulášová polévka (bez masa)

Potřebujeme:

1/4 kg velkozrnné čočky, 1 kg brambor, 1 velká cibule, 1/2 hlavičky česneku, trochu oleje
Koření: majoránka (asi 1 polévková lžíce), mletý černý pepř (na špičku nože), mletý kmín (kávová lžička), maggi (tekuté polévkové koření) a 2 kostky masoxu (nejlépe min. tučný Knorex). Můžeme přidat též 1 - 2 malé chilli papričky nebo kousek pálivé čerstvé papriky nakrájené na malé nudličky.
Jíška: 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku hladké mouky

Jak na to:

Čočku namočíme, až změkne. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Vezmeme větší hrnec, nalijeme do něj trochu oleje, přidáme pokrájenou cibuli a pepř, a osmažíme ji. Přidáme všechno koření včetně masoxu, maggi, přisypeme čočku a podlijeme vodou. Dusíme asi 10 minut za podlévání, jako bychom dělali guláš. Když čočka trochu změkne, přidáme brambory, dolijeme na objem polévky a vše uvaříme do měkka.
Polévku zahustíme domácí jíškou: vezmeme menší kastrolek nebo pánev se silným dnem, ve které se nám zaručeně nic nepřipaluje, nalijeme tam asi půl hrnku oleje, přisypeme ještě do studeného oleje hladkou mouku a promícháme. Dáme na hořák a za stálého míchání (!) ode dna mícháme a smažíme, dokud nezačne jíška odspodu hnědnout. Zvýšíme tempo míchání a jakmile má barvu světle pražených burských oříšků, okamžitě vypneme sporák a mícháme ještě alespoň dvě minuty bez hořáku. Připravíme si k ruce kvedlačku, a zchladlou jíšku dáme po částech velmi opatrně do polévky. Jakmile je v polévce, okamžitě jí rozkvrdláme. Menší hrudky se samy rozvaří. Tvorbu hrudek z minimalizujeme zhruba přibližnou teplotou polévky a jíšky, tedy - jíška jí má vždy vyšší než polévka a tedy hrozí vyprsknutí našeho tovaru do našeho oka. Jíšku povařte tak 5 minut, polévku případně dosolte, dochuťte maggi a můžete podávat.

Podobné recepty:

Falešná gulášová polévka, Chilli polévka, Falešná gulášová polévka, Zelňačka z gulášovky, Chilli polévka