Polévka z králíka se žloutkem a žemlovými knedlíčky
Hlava, nožky a žebra z králíka, Kousek mrkve, celeru, petržele, kapusty a cibule, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, 1dl mléka, 1 žloutek z čerstvého vejce, Asi 1.4 l vody, Pažitka, Sůl, Masox
Žemlové knedlíčky: 1 žemle, Asi 4 lžíce mléka, 20g másla, 1 vejce, 2 až 3 lžíce strouhanky, Sůl, Pepř, Muškátový květ, Petrželka
Králičí hlavu a ostatní části dobře omyjte, vše spařte vařící vodou, opláchněte ve studené vodě, vložte do odměřeného množství studené vody, osolte, přidejte pepř a nové koření a pod pokličkou uvařte doměkka.
Ke konci varu přidejte očištěnou zeleninu.
Měkké maso vyjměte, oberte z kostí a drobně pokrájejte, vývar proceďte a zavařte do něj žemlové knedlíčky.
Pak přidejte maso, mrkev pokrájenou na kostičky a opět polévku přiveďte k varu.
Přidejte mléko, v němž jste rozkvedlali žloutek a přihřejte, avšak nevařte.
Polévku dochuťte masoxem a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou.Žemlové knedlíčky:Žemli pokrájenou na jemné kostičky pokropte mlékem rozšlehaným s vejcem a nechejte prosáknout. Přidejte rozehřáté máslo, rozsekanou petrželku, strouhanku, sůl a koření, promíchejte a udělejte malé knedlíčky. Zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li vývar zůstat čirý) a vařte asi 3 až 4 minuty.
Krémová polévka z králíka s knedlíčky, Hovězí polévka s knedlíčky, Drůbková polévka s knedlíčky, Brokolicová polévka se sýrovými knedlíčky, Sladké knedlíčky