Ztracená vejce

Potřebujeme:

Pro 3 osoby: 2 kysané smetany, mléko, hladká mouka, sůl, vejce (na osobu 1 - 2 ks), brambory, máslo

Jak na to:

Do hrnce vyklopíme polovinu kysané smetany, do druhé poloviny smetany zamícháme hladkou mouku (cca 2 - 3 polévkové lžíce)a trochu mléka (aby to bylo řidší a dalo se to řádně rozmíchat)- doporučuji smetanu vyklopit do většího hrnku a v něm to rozmíchat. Pak dám zahuštěnou smetanu do hrnce, přidám další smetanu, sůl, mléko a pořádně rozmíchám (omáčka by měla mít středně hustou konzistenci). Dám vařit na mírný plamen a za stálého míchání (jinak se udělají hrudky) vařím dokud nezačne omáčka bublat.Pokud se mi při vaření zdá, že je omáčka moc řídká, rozmíchám trochu hladké mouky s mlékem a dohustím, pokud je moc hustá, rozředím mlékem (ne vodou). Omáčku ochutnejte (měla by mít smetanovou chuť), možno zjemnit přidáním trochy mléka nebo dosolit. Pak stáhnu plamen na nejmenší a do omáčky po obvodu hrnce vyklepnu celá vejce (počet dle osob), přiklopím a nechám vejce zatáhnout. Vejce by měla být naměkko nikoli natvrdo. Jakmile se vejce zatáhnou, vypnu oheň a nechám je pod pokličkou krátce dojít.
Vedle v hrnci si uvařím brambory do měkka, scedím je, rozšťouchám s máslem (možno i mlékem, jsou pak jemnější) a dám doprostřed talířů. Z hrnce pomocí obracečky vyndám vejce (pozor aby se vám neroztekla) a dám na brambory. Pak to celé zaliji omáčkou. Byť postup vypadá složitě, věřte že je to hotové cca za 20 minut a jde o velice výborné jídlo.

Podobné recepty:

Kulajda, Ztracená česneková vejce, Kváskový cibulový chléb s česnekem, Vejce s kaviárem v šunce, Smažená vejce