Tvarohový dort pro miláčky

14.9.2011
Potřebujeme:

2 kyselé smetany (200 g nebo 250 g), 2 tvarohy nízkotučné hladké, 2 smetany na šlehání (max. obsah tuku 30%), 400 g bílé čokolády (může být i na vaření), 100 g hořké čokolády (na vaření), cca 200 g sušenek (mohou být i plněné čokolády nebo celozrnné - dle chuti), 1 lžíce medu, 3-4 plátky másla, trochu nastrouhané čokolády nebo kakaového prášku na posypání dortu

Jak na to:

1. vrstva: Nejdříve začneme sušenkami. Rozmačkáme je na prach, buď je utlučeme, nebo rozmixujeme ručním mixérem. Pokud jsou i s čokoládou, dáme je do lednice ztvrdnout, a pak je po mixujeme. Nakonec je necháme 1-2 hodiny změknout. Do směsi můžeme přidat i trochu rozpuštěného másla nebo 1 PL lžíce teplého mléka, či vody (podle potřeby a chuti). Směs promícháme, pozor ale ať je trochu sypká, aby nebyla jako bláto. Nakonec směs pořádně namačkáme na dno, máslem nebo olivovým olejem, vymazané formy. Dáme do lednice ztuhnout.
2. vrstva: Kyselé smetany + tvaroh utřeme na tzv.. miláčka (bez cukru) v dostatečně velké míse. Bílou čokoládu rozpustíme (můžeme do ní přidat kousek másla). Čokoládu rozlámeme na kostky, rozpustíme v mikrovlnce cca 30 sekund, dokud jen trochu změkne, pak se dost dlouho míchá, dokud není úplně hladká. Případně je možné učinit ji nad párou. 1 smetanu rozšleháme na šlehačku a pomalu přidáváme do čokolády a jemně mícháme (smetana i miláček musí mít pokojovou teplotu, jinak mohou vzniknout bulky). Potom celou směs pomaličku lijeme do "miláčka" a postupně a jemně promícháváme. Nalijeme na "sušenkové těsto", zarovnáme a dáme zpět do ledničky.
3. vrstva: rozpustíme hořkou čokoládu + máslo + med. Vy mícháme opatrně na hlaďoučkou směs. Šlehačku vyšleháme. Pomalu přidáváme do čokolády a jemně promícháváme (jemně, jinak se směs srazí). Hotovou směs nalijeme do korpusu a zarovnáme povrch. Posypeme nastrouhanou čokoládou, kakaem, kokosem, ... Necháme v lednici alespoň 2-3 hodiny ztuhnout, nejlépe však do dalšího dne.
Důležité: Všechny smetany, tvaroh a čokolády si vybereme min. 1 hodinu před přípravou, ať mají pokojovou teplotu!

Podobné recepty:

Tvarohový slaný dort, Tvarohový slaný dort, Tvarohový dort s ovocem, Tvarohový dort, Tvarohový nepečený dort