Domácí vařená šunka

Potřebujeme:

1,5 kg vepřové plece, 25 g rychlo soli, 250 až 300 ml vody, 5 zrnek celého pepře, nádoba (lis) na výrobu šunky, pytel na tlačenku

Jak na to:

Omyté maso nakrájíme na menší kusy, vložíme do větší nádoby, posypeme rychlo solí, přidáme vodu a promícháme. Doporučujeme maso promísit rukou, aby směs byla kompaktní. Uložíme do chladničky na 2 hodiny. Znovu promícháme a napěchujeme do lisu na šunku nebo do kapsy na tlačenku. Maso napěchujeme tak, abychom vytlačili všechen vzduch. V případě, že šunku připravujeme v lisu, lis uzavřeme, vložíme do většího množství vody a mírně vaříme 2 až 3 hodiny. Pokud děláme šunku v kapse na tlačenku, konce dobře svážeme a také vaříme 2 až 3 hodiny mírným varem. Uvařenou šunku necháme vychladnout, v případě vaření v kapse ji zatížíme.

Podobné recepty:

Studený salát, Čočkový salát, Fazolový salát, Domácí vařená salám, Ruské vejce