Kynutý beránek

Potřebujeme:

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 250 ml vlažného mléka, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 bal.vanilkového cukru, 1 zarovnanou KL soli, strouhanou citronovou kůru, 100 g rozinek, 1 bal.sušeného droždí
Na potření: 1 vejce
Na posypání: 1 bal.práškového cukru s vanilkovou příchutí

Jak na to:

Kynuté těsto: Sušené droždí důkladně smícháme s moukou. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, máslo, mléko a citrónovou kůru. Ihned vypracujeme hladké těsto tak, aby se nechytalo na stěny nádoby. Přidáme rozinky a zpracujeme. Hotové těsto nesmí být příliš husté, musí zůstat vláčné. Povrch těsta posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout na 30-90 min. Z vykynutého těsta odebereme 1 / 4 těsta a dáme stranou. Ze zbytku těsta vytvarujeme malých šneků. Z odložené čtvrtiny těsta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a ocásek. Při tvarování klademe jednotlivé kousky na vymazaný plech těsně vedle sebe do podoby beránka. Nakonec beránka potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě chvíli kynout a pak pečeme ve vyhřáté troubě
elektrická trouba 180-200 ° C
horkovzdušná trouba: 160 ° C
plynová trouba: 2-3 stupeň s dobou pečení cca 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a nakrájíme.

Podobné recepty:

Koláč jako kynutý, co nekyne, Kynutý velikonoční beránek, Čokoládový beránek, Velikonoční beránek s rozinkami, Ořechový beránek