Kynutý velikonoční beránek
400g polohrubé mouky, 50g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, lžičku soli a balíček sušeného droždí dobře promícháme. Přidáme 150-200 ml vlažného mléka, 1 vejce
Jak na to:Ze surovin zaděláme vláčné těsto. Necháme 15 minut na teplém místě kynout, poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou a podle potřeby necháme ještě 30 - 60 minut kynout.
Z těsta pak třetinu odebereme a vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Zbytek těsta rozkrájíme na menší části a tvoříme válečky o průměru asi 1 cm, které stočíme do koleček a skládáme na plech do tvaru beránka. Na ozdobení použijeme hrozinky nebo mandle.. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme asi 30 minut při 180 ºC.
Velikonoční beránek z piškotového těsta, Velikonoční beránek ze šlehaného těsta, Velikonoční beránek s rozinkami, Velikonoční beránek, Velikonoční beránek ze šlehaného těsta