Kandované ovoce

14.11.2012
Potřebujeme:

zralé ještě pevné plody ovoce (meruňky, hrušky, malé jahody, třešně, mirabelky, broskve, švestky, hrozny, ...)

Jak na to:

1. den
Z 300 ml vody a 250 g zavařovacího cukru vyrobíme cukerný roztok.
Vaříme ho tak dlouho, dokud ve studeném stavu netvoří nitky. Nalijeme ho na ovoce, uložené na mělké míse. Ovoce musí být roztokem zcela zalité.
Povrch přikryjeme kouskem pergamenu, aby sirup nevyschl. Necháme 24 hodin odstát. Uvedené množství postačí asi na 500 g ovoce. V jednom cukrovém roztoku bychom měli kandovat pouze jeden druh ovoce.

2. den
Plody vybereme děrovanou naběračkou ze sirupu, dáme je okapat na dortovou mřížku a přebytečné množství roztoku zachytíme do mísy.
Veškerý cukrový roztok, který nyní trochu zřídne, znovu povaříme s 60 g cukru na každých 300 ml roztoku, dokud cukr nezačne tvořit nitky. Sirup nalijeme na ovoce, tak jako v první den.

3. až 7. den
Denně opakujeme postup z 2.dne.

8. den
Zachycen cukrový roztok zahřejeme, tentokrát se 100 g zavařovací cukru, přidáme ovoce a vše spolu necháme 3-4 min. vařit. Ovoce se přitom pěkně napne. Pak dáme cukrový roztok spolu s ovocem do mísy, znovu je zakryjeme pergamenovým papírem a necháme odstát 48 hodin.
10. den
Postupy z 8.dne zopakujeme ještě jednou, ale tentokrát všechno necháme odstát 4 dny.

14. den
Ovoce děrovanou naběračkou vyjmeme ze sirupu a necháme okapat na dortové mřížce. Usušíme ho v troubě asi při 50 ° C, nebo na jiném teplém místě, přičemž plody čas od času obrátíme.
Ovoce je hotové, když plody už nejsou na dotek lepkavé a hedvábně se lesknou.
A na závěr:
Zavinuté v alobalu nebo voskovém papíře můžeme kandované ovoce uchovat na chladném suchém místě několik měsíců. Je originální a chutnou pamlskem, používat jej můžete na ozdoby na dorty, koláče a dezerty, můžeme ho také zapéct do ovocných chlebíček.

Podobné recepty:

Marokánky, Biskupský chlebíček, Kartičky s kandovaným ovocem, Křehké pečivo 2 x pečené, Tvarohové řezy Sobota