Pomerančové řezy

29.11.2011
Potřebujeme:

50 g hladké mouky, 120 g mletých mandlí, 150 g moučkového cukru, 5 vajec, 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 2 lžíce pomerančové šťávy, pomerančový džem, plátky ze 2 až 3 pomerančů, papír na pečení, šlehačku a posekané pistácie na ozdobení
Pomerančový krém: 100 ml pomerančového džusu, šťávu z jednoho pomeranče, 100 g cukru, 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 2 žloutky, 4 lístky želatiny, 250 ml smetany ke šlehání

Jak na to:

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme pomerančovou kůru a šťávu, mouku smíchanou s mandlemi a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto rozetřeme na plech na pečící papír a pečeme 15 minut při teplotě 180 ° C.
Krém: Nad párou rozpustíme cukr v pomerančovém džusu smíšeném s pomerančovou šťávou. Přidáme pomerančovou kůru, žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny dobře nespojí. Po mírném vychladnutí přidáme nabobtnalé lístky želatiny, a když hmota začne rosolovatět, přidáme vyšlehanou smetanu. Po vychladnutí opatrně stáhneme papír, těsto překrojíme napůl, polovinu tence natřeme džemem a krémem, přikryjeme druhou polovinou a opět natřeme tence džemem. Řezy necháme hodinu v chladničce, a pak nakrájíme na kostky. Na každou kostku dáme tenký plátek pomeranče a ozdobíme šlehačkou a sekanými pistáciemi.

Podobné recepty:

Datlové řezy, Borůvkový likér, Christmas punch, Kachní prsa s pomerančově-medovou omáčkou a vařené brambory s petrželkou, Medový ovocný fitness nápoj