Jemný koláč s makovou náplní

4.1.2012
Potřebujeme:

230 g hladké mouky, špetku soli, 60 g moučkového cukru, 150 g másla, dva žloutky, citronovou kůru
Náplň: 300 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 ml mléka
Bílkový sníh: 5 bílků, 150 g krystalového cukru

Jak na to:

Do prosáté mouky zamícháme sůl, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme těsto, které odložíme na patnáct minut na chladnější místo. Potom těsto rozválíme a přeložíme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 20 x 30 cm.
Těsto potřeme makovou náplní a vložíme do vyhřáté trouby. Napůl upečený koláč vyjmeme z trouby, potřeme bílkovým sněhem a dáme do trouby dopéct.

Náplň: Ve vroucím mléce rozpustíme moučkový a vanilkový cukr, zamícháme mák a chvíli povaříme. Pak odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

Bílkový sníh: Z bílků a cukru ušleháme nad párou tuhý sníh.

Podobné recepty:

Jemný koláč s makovou náplní, Závin s makovou nápní, Mřížkovaný koláč, Jemný jablečný koláč, Nejlepší čokoládový koláč