Šťavnatý jablkový koláč

4.1.2012
Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky, 125 g tuku na pečení (například Hera), 60 g moučkového cukru, 1 lžičku skořice, 1,3 kg jablek, 1 citrón, 4 vejce, 100 g krystalového cukru, 2,5 dcl zakysané smetany, 2 dcl smetany, 50 g mandlových lupínků

Jak na to:

Mouku prohněteme s tukem, moučkovým cukrem, skořicí a jedním vejcem. Dobře vymíchání těstem vysteleme formu - dno i boční strany a odložíme na 30 minut do chladničky.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a překrojíme na poloviny. Pokapeme je vodou rozmíchanou s citronovou šťávou.
Jablka postupně nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a ukládáme je nahusto do formy s těstem.
3 vejce utřeme se smetanou, šlehačkovou smetanou a krystalovým cukrem. Zálivku nalijeme na jablka. Pečeme při teplotě 160 až 170 stupňů asi 40 minut. Upečený koláč posypeme mandlovými lupínky.

Podobné recepty:

Jablkové šupinky, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč