Koláč s jablky a se švestkami

2.1.2012
Potřebujeme:

750 g jablek, 3 lžíce citronové šťávy, 4 vejce, sůl, 150 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 600 g švestek, 1 balíček červeného dortového želé, 4 lístky čiré želatiny, 200 ml třešňové šťávy , 300 g plnotučného jogurtu, 1 lžičku ostrouhané pomerančové kůry, 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce pomerančového likéru, 400 ml smetany ke šlehání

Jak na to:

Polovinu jablek oloupeme, nakrájíme na 1 cm silné plátky, pak na kostičky a okamžitě je pokapeme 2 PL citronové šťávy. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme jejich do tuha se špetkou soli a 75 g cukru. Zlehka přimícháme žloutky.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme ji na vyšlehané bílky. Postupně přimícháme na kostičky nakrájená jablka. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozdělíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 C 25 až 30 min. Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
Ze švestek odebereme 500 g, očistíme je, vypeckujeme a nakrájíme na proužky. Korpus vodorovně přepůlíme, spodní část vrátíme do formy a obložíme švestkami. Dortové želé připravíme s 25 g cukru a třešňovou šťávou podle návodu na obalu. Připraveným želé polijeme švestky a dáme na 30 min vychladnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody a smetanu vyšleháme do tuha. Smícháme pomerančovou šťávu a kůru, jogurt a 50 g cukru. Nasáklou želatinu vymačkáme, rozpustíme v horkém likéru a přimícháme do jogurtu. Směs odložíme do chladu, a když začne rosolovatět, přimícháme polovinu šlehačky.
Šlehačkovou směs natřeme na ztuhlé želé, položíme na ni druhou část korpusu a dort chladíme alespoň 3 hodiny. Stranou odložené jablka i švestky omyjeme a nakrájíme na plátky. Jablka pokapeme citronovou šťávou. Ztuhlou dort potřeme ze všech stran zbylou šlehačkou, ozdobíme ovocem a nakrájíme na kousky.

Podobné recepty:

Vepřové kotlety plněné švestkami, Jablkový salát se švestkami, Bramborová polévka se švestkami, Mrkvový koláč s karamelizovanými švestkami, Koláč s jablky