Rybízová marmeláda

Potřebujeme:

rybíz, 1 kg protlaku, 1 kg cukru

Jak na to:

Rybíz na přípravu marmelády by měly být zralé a všechny bobule vybarvené. Plody dobře omyjeme, necháme okapat, umeleme na mlýnku na ovoce nebo menší množství rybízu podlijeme vodou a vaříme 5-10 minut. Takto uvařené rybíz protlačíme přes síto. Do kastrolu dáme 1kg protlaku a vaříme 15 minut. Během vaření mícháme. Pak přidáme 1 kg cukru, necháme přejít varem a vaříme 5 minut. Vyzkoušíme tuhnutí tak, že marmeládu kápneme na studený talíř a o chvíli spatříme, či tuhne. Pokud marmeláda netuhne, vaříme dalších 5 minut. Vaření s cukrem by nemělo trvat déle než 10 minut, protože se zhorší kvalita marmelády. Hned po uvaření ji plníme do sklenic. Používáme sklenice s menším obsahem. Hotovou marmeládu plníme až téměř po horní okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, převrátíme, po 10-30 minutách postavíme víčkem nahoru a označíme.

Podobné recepty:

Medová roláda, Rybízové ​​pusinky, Dort malakov, Buchta od Hanky, Pudinkové tyčinky