Hruškový dort s citronovou šlehačkou

8.10.2012
Potřebujeme:

1, 2 kg zralých aromatických hrušek, 100 g cukru, 1 balíček listového těsta, 1 citron, 400 g sladké smetany, několik lístků máty

Jak na to:

Hrušky omyjte, oloupejte, překrojte napůl a vyjměte jádřince.

Cukr nasypte do zapékací mísy o průměru 24 cm a nechte zkaramelizovat, dokud není světle hnědý. Pak na karamel nahusto poklademe hrušky. Na hrušky položte listové těsto, které na okrajích přitlačte k zapékací míse. Pečte 15-18 minut v troubě předehřáté na 200 ° C, dokud těsto není zlatavé.

Mezitím omyjte citron pod tekoucí horkou vodou, osušte, kůru na jemno nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Ušlehejte šlehačku, kterou dochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou, 1-2 lžičky šťávy a 1-2 lžičky moučkového cukru.
Dort vyklopte ze zapékací mísy a servírujte teplou, ozdobenou citronovou šlehačkou.

Tip: Dezert skvěle chutná i s vanilkovou zmrzlinou.

Podobné recepty:

Ořechově - kávová dort, Vídeňský dort, Šlehačkový dort, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Šlehačkový dort