Štědrovečerní rybí polévka trochu jinak

Potřebujeme:

¼ kg vykostěného kapra, 2 rybí hlavy, 150 g jiker nebo mlíčí, 1 větší cibule, pórek, 5 zrnek pepře, 2 mrkve, 1 menší petržel, kousek celeru, 8 PL másla, 1 dl smetany, 2 lžíce bílého vína, špetka muškátového květu, ½ lžičky petrželky, 2 rohlíky, 2 lžíce hladké mouky, 1 PL oleje, sůl

Jak na to:

Na 4 PL másla orestujte na kolečka pokrájenou cibuli a bílou část pórku. Zalijte 2 l vody, svaříme, osolte, přidejte omytou rybu, rybí hlavy, koření a vařte asi 30 min. Sceďte a dejte vychladnout. Jikry a mlíčí uvařte zvlášť. Z mouky a 2 lžíce másla připravte bledou jíšku, zalijte vychladlým vývarem z ryb a jiker. Rozšlehejte a svaříme.
Očištěnou, nadrobno pokrájenou zeleninu krátce poduste na 2 PL másla a vložte do polévky. Přidejte vykostěné ryby. Ochuťte vínem, muškátovým květem, smetanou.
Podávejte na talířích s nasucho opraženými pokrájenými růžky, ozdobené petrželkou.

Podobné recepty:

Kyselá garnátová polévka, Rybí polévka, Marinovaný celer s rybí majonézou, Rychlá rybí polévka, Polévka z cukety trochu jinak