Kuřecí rizoto s jarní zeleninou

Potřebujeme:

15 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 450 g vykostěných kuřecích prsíček bez kůže nakrájených na kostky, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 1 středně velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 200 g kulaté rýže, 700 ml očištěných cukrových lusků, 6 očištěných, omytých a rozpůlených mladých mrkví, 1 očištěný stonek řapíkatého celeru nakrájený na kolečka, 100 g malých hlaviček chřestu, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 4 lžíce jemně sekané bazalky, 50 g strouhaného parmezánu, snítky čerstvé bazalky na ozdobení

Jak na to:

V hluboké pánvi s pokličkou nebo v kastrolu rozehřejeme máslo a olej. Vložíme do něj kousky kuřecího masa a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Ochutíme maso polovinou soli a trochou pepře, vyjmeme ho a odložíme na talíř.
Na pánev přidáme cibuli a česnek a necháme změknout. Postupně vmícháme rýži, pak přilijeme vývar a přidáme zbytek soli a pepře. Uvedeme rýži do varu a zamícháme do ní cukrové lusky, mrkev, celer, chřest, rajčata a bazalku. Snížíme teplotu a podpokličkou dusímem na mírném ohni 10 minut.
Přidáme kousky kuřete a dobře je promícháme s rýži. Znovu pánev zakryjeme a necháme jídlo dusit ještě 10 minut, až je rýže hotová, případně přidáme trochu vývaru. Hotové rizoto odstavíme z plamene a vmícháme do něj dvě třetiny sýra. Povrch posypeme zbylým sýrem, ozdobíme snítkami bazalky a podáváme.

Podobné recepty:

Tarhoňové rizoto, Pikantní zapékané rizoto, Kuřecí rizoto se smetanou, Pikantní těstoviny s kuřecím masem, Šafránové rizoto s modrým sýrem, s grilovanými krevetami na česneku a limetkou