Humr termidor

5.6.2008
Potřebujeme:

2 uvaření humři (cca po 750 g), 60 g másla, 1 nakrájená šalotka, 25 g hladké mouky, 300 ml mléka, 1,5 lžičky nakrájeného čerstvého kerblíku, 1 lžička nakrájeného čerstvého estragonu, 1,5 lžičky nakrájené petrželky, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, 6 lžic suchého bílého vína, 3 lžíce smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného permazánu

Jak na to:

Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu. Humrům vykroutíme hlavy, klepeta odlomíme, přelámeme a vybereme maso . Ostrým noľem humry rozpůlíme po délce a odstraníme z nich vnitřnosti. Humří maso vybereme a odložíme. Prázdné poloviny krunýže opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Maso nakrájíme na plátky silné 2 cm. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme šalotku a opékáme ji 4-5 minut doměkka. Zaprášíme ji moukou a za stálého míchání zahříváme 2 minuty. Hrnec odstavíme a omáčku postupně zředíme mlékem. Hrnec vrátíme na oheň, omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Zmírníme oheň, do omáčky vmícháme bylinky a hořčici a osolíme ji a opepříme. Hrnec odstavíme a do omáčky vešleháme víno a smetanu. Hrnec vrátíme na plotnu a omáčku pozvolna vaříme do zhoustnutí. Vložíme maso humra a 2-3 minuty prohřejeme. Směs rozdělíme do polovin krunýře, posypeme parmezáne a grilujeme dozlatova. Hotový pokrm upravíme na mísu, ozdobíme plátky citrónu a snítkami petržele a podáváme.

Podobné recepty:

Falešný humr, Zeleninová pomazánka jako humr, Pomazánka falešný humr, Opékané langustiny se sherry a kapary, Pomazánka á la humr