Zapékané svatojakubské mušle

24.6.2008
Potřebujeme:

8 jakubek v lasturách, hrubá mořská sůl na podklad, 300 g mladého špenátu, sůl, 1 mrkev, 50 g bulvového celeru. 40 g másla, špetka mletého šafránu, 2 cl suchého vermutu, 200 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, čerstvě mletý bílý pepř, 2 lžíce šlehané smetan

Jak na to:

Mušle připravíme podle klasického postupu. Očistíme je, omyjeme a otevřeme. Maso uvolníme z lastur a jikry (tzv. korál) oddělíme. Maso nakrájíme na plátky. Do žáruvzdorné mísy nasypeme vrstvu soli a lehce do ní zatlačíme dolní hlubší misku lastury. špenát přebereme, propláchneme a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme na sítě okapat. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mrkev očistíme, celer oloupeme a zeleninu nakrájíme na kostičky. Podusíme na 20 g rozehřátého másla. Přimícháme ąafrán a vermut. Přilijeme smetanu a vaříme do mírného zhoustnutí. Odtavíme ze sporáku a vmícháme žloutky. Osolíme a opepříme. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a jakubky s jikrami prohřejeme 1-2 minuty. špenát rozdělíme do připravených lastur. Obložíme masem a jikrami. Přelijeme šafránovou omáčkou. Vložíme do trouby a několik minut zapékáme.

Podobné recepty:

Grilované mušle na jehle, Mušle v koňakové omáčce, Klasické mušle, Mušle zapékané s bylinkami, Mušle s citronem