Lehké narozeninové mlsání

2.12.2010
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky půl sáčku prášku do pečiva 4 lžíce horké vody 4 lžíce hroznového cukru (Glukopur)
Náplň: Smetana ke šlehání se sníženým obsahem tuku, 1 a půl balíčku ztužovače šlehačky (Smetafix) půl kelímku jogurtu (activia) bílého nebo i s příchutí, ovoce. marmeláda, troška rumu
Na ozdobu: ovoce dle chuti a sezony, 2 balíčky dortového želé, lžíce glukopuru

Jak na to:

žloutky, mouku prášek cukr a horkou voduu vymícháme do pěny a přidáme tuhý sníh z bílků. Vložíme do dortové formy na pečící papír nebo vytřené olejem a vysypané kokosem. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 st (el). Upečený korpus necháme vychladnout a potom ho rozřízneme podélně na dva díly. Spodní díl pokapeme rumem a potřeme marmeládou. Pokud pečeme řezy na plech, použijeme dvojitou dávku těsta.Vychlazenou šlehačku ušleháme se ztužovačem a když je tuhá pomalu vmícháme jogurt. Místo jogurtu je možno použít třeba dvě vrchovaté lžíce tvarohu. Dle chuti a podoby dortu vmícháme i kousky ovoce. Natřeme na spodní díl korpusu a přiložíme horní díl. Ten opět pokapeme rumem a naskládáme na něj ovoce podle vlastní fantazie. Zalijeme želatinou připravenou dle návodu. Místo obyčejného cukru použijeme glukopur.Peču vždycky tématický dortík třeba broskvový s broskvovým jogurtem, višňový, lesní plody, jahodový, nebo krásně barevný tropický s jahodami, banány a kiwi.

Podobné recepty:

Rychlé a dobré halušky do polévky, Jahodové mlsání, Lehké ořechové řezy, Maďarská pomazánka, Lehký salát