Babiččina vánočka

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky (nebo 500 g hladké a 500 g polohrubé), 250 g cukru, 150 g másla, 1 vejce, 2 žloutky, 2 kostičky droždí, cca 500 ml mléka, citronová kůra, sůl, vanilkový cukr, rozinky, mandle nebo ořechy, vejce na potření

Jak na to:

Mouku prosijeme, přidáme cukr, rozpuštěný tuk, vejce, žloutky , sůl, citronovou kůru a kvásek (mléko ohřejeme, aby bylo teplé, ale ne horké, přidáme vanllkový cukr, rozdrobené droždí a cca lžíci mouky a necháme chvíli na teple vykynout). Vypracujeme tuhé těsto, do kterého zapracujeme rozinky (namočené v rumu jsou nejlepší). Necháme pomalu kynout (klidně 4 hodiny). Vyklopíme na vál a rozdělíme na polovinu. Jednu polovinurozdělíme na 4 a druhou na 5 dílů. Vyválíme pravidelné válečky. Upleteme základ ze 4, přeneseme na plech (vyložený pečícím papírem), potřeme rozšlehaným vejcem (mlsouni posypou mandlovými lupínky ), na to položíme cop ze 3, opět pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi a na to dáme 2 spletené válečky. Necháme ještě cca půl hodiny kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Výborné jsou i vlašské ořechy. Pomalu pečeme. Pekla jsem dnes při cca 160 °C asi hodinu. Z této dávky jsou 2 vánočky.

Podobné recepty:

Babiččina vánočka, Babiččina vánočka, Tvarohová vánočka, Babiččina chuťovka, Vánočka