Famózní svíčková se sladkokyselým nálevem

Potřebujeme:

500g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík...), kousek špeku nebo slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou), zakyslá smetana, 200ml smetany ke šlehání, 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce (nemusí být), tymián, sůl, cukr, ocet, citronka nebo citr. šťáva

Jak na to:

Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 PL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso. Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit. Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme. Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v pulitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškama Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo. Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citr. šťávou a cukrem.

Podobné recepty:

Čalamáda, Rajčatový salát s cibulkou, Okurkový salát, Salát z hlávkového zelí, Letní ultra-rychlý salátek