Pravá mussaka

19.11.2010
Potřebujeme:

1/2kg mletého masa, 1/2kg brambor, 2-3 lilky, 2-3 vejce, sýr na strouhání, plechovka rozmixovaných rajčat, mléko, strouhanku, kousek skořice, petrželová nať

Jak na to:

Nakrájíme lilky na dlouhé plátky, osolíme a necháme okapat. Brambory na plátky a na troše oleje je osmažíme / může být i ve friťáku/ lilky také osmažíme. Na cibulce a česneku osmahneme mleté maso, dáme rozmixovaná rajčate, osolíme, přidáme kousek skořice ,petrželovou nať, podlejeme a necháme dusit do zhoustnutí. Do pekáče dáme olej posypeme strouhankou a vrstvíme- brambory, lilek, masová omáčka, sýr a trochu strouhanky, pokračujeme bramborama a lilkem, směsí. poslední vrstva je bešamel a posypeme sýrem.Pečeme 1-1,5 hod ve vyhřáté troubě.
Bešamel: máslo rozehřejeme a přidáme po částech mouku, uděláme světlou jíšku. V míse si rozkvedláme vejce + 2 hrnky mléka / důkladně/ a po částech za stálého míchání přiléváme k jíšce. Provaříme.

Podobné recepty:

Pravá Šumavská bramboračka, Párky v listovém těstě, Pravá Slovenská kapustnica, Medovina, Pravá italská pizza