Květák s rajčaty

Potřebujeme:

400 g květáku, voda, sůl, 400 g rajčat, 2 natvrdo uvařená vejce
Bešamel: 30 g másla, 20 g hrubé mouky, 2 dcl smetany nebo mléka, 1 vejce, sůl, petrželová nať, lžíce strouhanky nebo strouhaného sýra, maslo na pokapání

Jak na to:

Očištěný a umytý květák rozebereme na malé růžičky a v slané vodě uvaříme doměkka. Vody dáme jen tolik, aby květák byl ponořen. Vývar použijeme na přípravu polévky. Očištěné a omyté rajčata setřeme a vejce uvaříme natvrdo. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme ji trochou vývaru z květáku a smetanou, osolíme a uvaříme hustý hladký bešamel. Do vychladlého zamícháme vejce a přidáme nasekanou petrželovou nať. Ohnivzdornou mísu vymažeme, vysypeme strouhankou a po vrstvách do ní ukládáme nejprve na kolečka pokrájené a trochu osolené rajčata, pak květák a nakonec posekané vejce. Vrstvy ještě jednou zopakujeme. Celé zalijeme bešamelovou omáčkou, povrch pokapeme máslem, posypeme strouhankou nebo strouhaným sýrem a v troubě upečeme.

Podobné recepty:

Květák s rajčaty, Květák s rajčaty , Květák s rajčaty a sýrem feta, Smažený květák, Květák s vajíčky