Rychlý francouzský citrónový koláč

26.9.2011
Potřebujeme:

Těsto: 250 g krupice, nebo hrubé mouky, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vajíčko, trošku jedlé sody
Náplň: 3 větší citrony, 4 lžíce cukru, 1 Zlatý klas, 1 PL kukuřičného / bramborového škrobu, cca 650 ml vody

Jak na to:

Korpus: Ze surovin určených na těsto vypracujeme jemné trošku lepkavé těsto. Následně jím vysteleme kulatou formu o průměru cca 28 cm, kterou jsme předtím vymastili tukem a vysypali moukou. Těsto dáme péci na cca 20 min, do dobře vyhřáté trouby.
Tip 2v1: Pokud se koláč velmi zvedl, můžeme střed vydlabat lžičkou a zbytky polít ovocnou šťávou a pudinkem.
Náplň: Citrony zbavíme slupky a nakrájíme na menší kousky do hrnce. Přidáme 4 lžíce cukr a trochu vody. Přivedeme do varu a vaříme dokud se hmota nerozředí na sirup. Pak směs propasírujeme přes sítko do jiného hrnce, ke směsi přidáme zlatý klas, škrob a pokud je ještě třeba, tak trochu cukru. Hmotu důkladně rozmícháme. Potom přidáme půl litru vody a vaříme jako pudink. Následně hmotu vylijeme na těsto. Koláček mohu ozdobit strouhanou citronovou kůrou nebo kolečky citronu. Podáváme se šlehačkou.

Podobné recepty:

Rychlý koláč, Litý koláč děrovaný s polevou, Děrovaný koláč s polevou a pudinkem, Rychlý olejový koláč, Skoro kynutý rychlý koláč