Vanilkové kostky

19.10.2011
Potřebujeme:

Těsto: 4 žloutky, 60 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 bílky, 60 g moučkového cukru, 1 balíček zlatého klasu, 80 g hladké mouky Náplň: 250 ml mléka, 1 balíček zlatého klasu, 100 g moučkového cukru, 4 plátky želatiny, 3 lžíce rumu, 250 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení: 1 balíček tmavé polevy

Jak na to:

Na těsto vyšleháme žloutky, cukr a vanilkový cukr do pěny. Z bílků a cukru ušleháme sníh a zapracujeme do pěny. Zlatý klas a mouku prosejeme a opatrně vmícháme do těsta.
Hladké těsto rozetřeme na plech a pečeme 10 min. Plát po upečení vyklopíme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a rozkrojíme na 3 obdélníky.
Z mléka, zlatého klasu a z cukru uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Želatinu namočíme podle návodu, vyždímáme, přilijeme rum a při mírné teplotě necháme rozpustit. Smetanu ušleháme do tuha a zamícháme do náplně. 2-3 PL náplně vmícháme do želatiny a vmícháme zpět k náplni. Odložíme do chladničky asi na ½ hodiny. Jen co začne náplň tuhnout, pláty natřeme, spojíme, potřeme i boky a horní stranu. Pomocí vidličky vytvoříme ozdobu a odložíme asi na 4-5 hodin na chladné místo.
Rozehřejeme tmavou polevu a v tenké vrstvě rozetřeme na pečící papír, po ztuhnutí vykrojíme z polevy hvězdičky. Moučník nakrájíme na kostičky a ozdobíme. Uchováváme v chladu.
Tip: Prášek do pečiva lze podomácku nahradit. 1 KL se nahradí ¼ KL sody + 3 / 8 KL vinného kamene (ten lze koupit například v bio prodejnách).

Podobné recepty:

Krém na wafle, Banánový koktejl, Zmrzlinová káva, Le Pain Perdu, Řecké ledové frappé