Meruňkový kompot s meruňkovici
Na cca 4 sklenice, po 250 ml: 800 g vypeckovaných meruněk, trochu jedlé sody, trochu Pomůcky ke konzervování, 625 ml vody, 2 lžičky kyseliny citrónové, 140 g cukru, 8 PL meruňkovice
Jak na to:Meruňky rozčtvrtíme a rozdělíme do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice nasypeme na špičku nože sody a Pomůcky ke konzervování. Vodu vaříme s kyselinou citronovou a cukrem tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Cukerný roztok nalijeme na meruňky, do každé sklenice přidáme 2 PL meruňkovice a sklenice uzavřeme. Sklenicemi trochu zatřese, postavíme je do plechu na pečení, který jsme naplnili do výšky 2 cm horkou vodou a vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby.
Zavařovací teplota (předehřátí a zavařování): elektrická trouba-95 C, plynová trouba-stupeň 1. Délka zavařování je 60 minut.
Tvarohovo-meruňkový závin, Rychlý smetanový dort, Ovocné mléčné želé, Dunajské řezy, Meruňkový koláč