Velikonoční zajíčci
Těsto: 450 ml hladké mouky, 1 droždí, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 60 g rozpuštěného másla, 1 vejce, nastrouhanou kůru z 1 citrónu, 250 ml vlažného mléka
Na ozdobení a posypání: 1 rozšlehané vejce, rozinky , moučkový cukr
Přísady na těsto dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 45-60 minut.
Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a nakrájíme ho na 10 stejných kousků. Přibližně 1 / 3 těsta z každého kousku odkrojíme a dáme bokem na hlavičku a ocásek a 2 / 3 necháme na telátko.
Tvarování telátka: Kousky těsta vytvarujeme do válečků dlouhých 10-12 cm, které na jednom konci zašpicatíme. Z každé strany válečku těsto nastřihneme, aby vznikly 4 nožičky. "Telátka" pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vajíčkem a "nožičky" ještě trochu protáhneme. Zajíčků dáváme dál od sebe (použijeme 2 plechy).
Vytvarování hlavičky a ocásku: Z poloviny těsta uděláme kuličku a položíme jako ocásek na telátko. Z druhé poloviny vytvarujeme "kapku". Na špici konci těsto nastřihneme (vzniknou ouška) a položíme na telátko jako hlavičku. Hlavičku a ocásek lehce potřeme vejcem a rozinky dáme jako očička. Zajíčků necháme na teplém místě ještě asi 15 minut nakynout. Pak pečeme v předehřáté troubě
elektrická trouba: 190 ° C
horkovzdušná trouba: 170 ° C
plynová trouba stupeň 2-3
čas pečení je cca 20 minut
Po upečení a vychladnutí posypeme zajíčků zlehka moučkovým cukrem.
Velikonoční hrudka, Dort s mandarinkami, Velikonoční nádivka, Velikonoční beránek z piškotového těsta, Velikonoční beránek ze šlehaného těsta