Šachovnicový dort

11.10.2011
Potřebujeme:

3 tenčí kakaové dortové korpusy nebo jeden 40 dkg kakaový korpus, který příčně pokrájíme na tři stejně silné části, 4 PL pomerančového likéru, 1 / 8 l mléka, 750 g tvarohu, 150 g cukru, šťávu a kůru z 1 citronu, šťávu a kůru z 1 pomeranče, 10 plátků želatiny, 500 ml šlehačky, 1 ztužovač šlehačky
Na ozdobení: 12 kávových zrnek, posekané pistáciové oříšky, čokoládové hoblinky

Jak na to:

Dortové korpusy pokapeme pomerančovým likérem. Dva korpusy pokrájíme směrem zvenku dovnitř na 2 cm široké kruhy. Tvaroh utřeme dohladka s mlékem, cukrem, šťávou a kůrou z pomeranče a citronu. Hmotu mírně zahřejeme nad párou. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Nabobtnalou želatinu při mírné teplotě rozpustíme a přimícháme do tvarohové hmoty. Šlehačku utřeme se ztužovačem a přimícháme do tvarohu. Na celý nekrájené korpus rozetřeme tenkou vrstvu krému a uložíme na ni venkovní, průměrem největší kruh. Pokračujeme směrem do středu podle velikosti, přičemž vybíráme každý druhý kruh, aby mezi jednotlivými kruhy zůstala mezera. Vzniklé mezery vyplníme krémem. Další vrstvu začneme ukládat směrem od středu. Vzniklé mezery stejně vyplníme krémem. Pokud nám krém zvýší, potřeme jím i boky dortu a oblepíme jejich čokoládovými hoblinami. Vrchní část dortu posypeme sekanými pistáciemi.

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort, Smetanový dort