Zapékané rybí filé se špenátem

12.12.2011
Potřebujeme:

700 g rybího filé nebo filety z bílých ryb, 700 g špenátových lístků nebo zmrazený špenát, 2,5 dcl přírodního bílého vína (suché), 2,5 dcl mléka, 30 g strouhaného parmazánu, 60 g másla, 50 g mouka, sůl, špetku muškátového oříšku, pepř

Jak na to:

Rybí filé osolíme, opepříme, opečeme na másle a podusíme ve víně. Špenát udusíme.
Z másla, mléka a mouky připravíme bešamel.
Do ohnivzdorné misky navrstvíme rybí filé, které posypeme muškátovým oříškem, bešamelem a špenátem. Zopakujeme ještě jednou. Na závěr posypeme strouhaným parmazánem a dáme zapéct.

Nebo: Vypraný špenát osolíme a dusíme na másle. Filé osolíme, opepříme a vložíme do nádoby s vínem a trochou másla a vaříme.

Připravíme si bešamelovou omáčku: Rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku, dobře rozmícháme a zakryté vaříme, dokud nezačne vřít.
Pak přilijeme za stálého míchání mléko, dokud nedostaneme vláčnou omáčku, kterou dochutíme solí, pepřem a muškátem.
Na závěr přidáme do omáčky vinný vývar, ze kterého jsme předtím vybrali filé. Do olejem vymazaného pekáče dáme vrstvu filé, kterou zalijeme bešamelem, dáme vrstvu špenátu, kterou zase zalijeme bešamelem, opět dáme vrstvu filé, kterou zalijeme bešamelem a navrch dáme vrstvu parmezánu.
Vložíme do trouby (190 ° C, 15 minut), dokud parmezán nezčervená.

Podobné recepty:

Zapékané rybí filé se špenátem, Zapékané filé, Zapečené rybí filé, Pečené rybí filé se žloutkovou pěnou, Zapékané rybí filé se zeleninou a smetanou