Nakládaný sýr s olivami

Potřebujeme:

200 g slaného sýra (feta, balkánský, kozí ap), 80 g černých a zelených oliv bez pecky, 6 stroužků česneku, 2 větvičky šalvěje, 1 chilli papričku, 1 malou červenou papriku, 250 ml extra panenského olivového oleje, 9 kuliček pepře , 9 kuliček zeleného pepře, špetku provensálských bylinek

Jak na to:

Sýr nakrájíme na kostičky. Olivy necháme okapat. Oloupané stroužky česneku dáme na 1 minutu povařit do vroucí vody a osušíme papírovou utěrkou. Papriku zbavenou zrníček nakrájíme na tenká kolečka. Na dno láhve uložíme vrstvu sýra, pár oliv, 2 stroužky česneku, 3 lístky šalvěje, 3 kolečka papriky, chilli papričku, po 3 kuličky černého a zeleného pepře a špetku provensálských bylinek. Tento postup dva-třikrát zopakujeme, dokud láhev není plná. Vše zalijeme olivovým olejem a dobře uzavřeme. Necháme týden odležet na chladném a tmavém místě. Podáváme s křupavou bagetou nebo čerstvým chlebem. Ochucený olej - pokud zůstane, můžeme použít při přípravě salátů, ale výborně chutná i nakapaný na chlebu.

Podobné recepty:

Nakládaný sýr s bílou plísní, Nakládaný sýr s rajčaty, Nakládaný hermelín, Nakládaný hermelín myslivec, Nakládaný balkánský sýr