Makový dort s mandlovou drobenkou

9.11.2011
Potřebujeme:

Těsto: 1 šálek krystalového cukru (200 ml), 3 žloutky, 5 bílků, 3 lžíce studené vody, 1 šálek nerozdrcených máku, 1 šálek polohrubé mouky, půl balíčku prášku do pečiva
Krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 250 g másla, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g moučkového cukru, rum drobenku: 300 g oloupaných sekaných mandlí, 50 g másla, půl šálku krystalového cukru

Jak na to:

Těsto: Žloutky s polovinou cukru utřeme do pěny, ke konci přidáme 3 lžíce vody. Z bílků a ze zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh. Mák smícháme s prosátou moukou a kypřícím práškem. Opatrně přidáme žloutky se sněhem a mouku s mákem. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a upečeme.
Krém: V 100 ml mléka rozmícháme Zlatý klas, zbytek mléka dáme vařit. Do horkého vlijeme rozmíchaný Zlatý klas a uvaříme hustý pudink, který necháme za občasného promíchání vychladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a 2 žloutky. Přidáme vychladlý pudink a vymícháme hladký krém. Upečený vychladlý dortový korpus rozkrojíme na 3 části. Každý plát pořádně pokapeme rumem a natřeme krémem.
Drobenku: Oloupané posekané mandle jemně opražíme na 50 g másla. Přidáme půl šálku krystalového cukru a mícháme, až se cukr zkaramelizuje a vzniknou malé hrudky. Vrch dortu posypeme skaramelizovanými mandlemi.

Podobné recepty:

Tvarohová rychlovka, Medailonky s mandlovou omáčkou, Rychlý tvarohový koláč s drobenkou, Mléčná polévka s drobenkou, Jogurtový koláč