Vánoční broskvové řezy
Potřebujeme:125 g másla, 80 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, 175 g šťávy z kompotu, čtyři vejce, 50 g hořké čokolády, tři lžíce kakaového prášku, 150 ml sladké smetany, 300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva
Světla a tmavá nádivka: 1 kg sterilovaných broskví, 500 ml smetany na šlehání, dva balíčky vanilkového cukru, dva ztužovače šlehačky, jednu lžíci kakaového prášku, balíček vanilkového cukru
Vrchní plát: 200 g práškového cukru, 200 g sušeného mléka, 200 g změklé Cery
Máslo utřeme s 50 g cukru a vanilkovým cukrem, přidáme kompotované sirup a rozšleháme. Celé vejce vyšleháme se zbylým cukrem do pěny a pak k němu přidáme strouhanou čokoládu a kakaový prášek. Obě masy spojíme, přimícháme smetanu, mouku, kypřící prášek do pečiva a spolu zlehka promícháme.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 220 ° C dvacet minut. Po upečení necháme vychladnout.
Scezené a okapané půlky broskví rozložíme na upečené těsto, pokryjeme vrstvou světlé nádivky. Když ztuhne v chladničce, navrstvíme na ni tmavou náplň a po jejím ztuhnutí opatrně přikryjeme vrchním plátem. Nakonec posypeme kakaovým práškem.
Světlá náplň: 250 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr a ztužovač šlehačky vyšleháme do tuha.
Tmavá náplň: 250 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr, ztužovač a kakaový prášek ušleháme do tuha.
Vrchní plát: Změklou ceru, moučkový cukr a sušené mléko dobře spolu zpracujeme. Na pracovní desce tuto masu rozválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi na velikost plechu. Pomocí pomoučněném válečku plát opatrně přendáme na koláč.
Broskvový samet, Novoroční bábovka, Chutné broskvové řezy, Vánoční cukroví, Vánoční opilci