Moučník s jablky a hruškami

2.1.2012
Potřebujeme:

150 g špaldové mouky, 100 g másla, 50 g kryst.cukru, 1 vejce, ½ lžičky soli
Náplň: 3 kyselkavé jablka, 3 hrušky, šťávu z 1 citronu, 200 ml zakysané smetany, 1 žloutek, 1 PL kryst.cukru, mouku na posypání desky, máslo na vymazání formy, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Z mouky, másla, cukru, vejce a ze soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na hodinu do chladu. Pak těsto na pomoučněném vále tence rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou formu a vymačkáme ho do boků.
Troubu vyhřejeme na 200 C. Smetanu utřeme se žloutkem a s cukrem. Umyté ovoce oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na měsíčky a pokapeme citronovou šťávou.
Ovoce na cestě přes sebe ozdobně poklademe. Formu vložíme do trouby a pečeme. Po 20 min koláč vyjmeme a na ovoce rovnoměrně rozdělíme připravenou smetanovou směs. Pečeme dalších 20 až 25 min do zlatohnědá. Hotový koláč necháme trošku vychladnout, pak posypeme moučkového cukru a servírujeme.

Podobné recepty:

Banánový moučník s ořechy, Ovocný moučník, Nepečený jahodový moučník, Šťouchaná buchta, Maková třená s čokoládovou polevou