Jablkový paj

6.11.2012
Potřebujeme:

400 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky kryst.cukru, 350 g másla, 1 vejce, 1 lžička citronové šťávy, 60 ml vody
Náplň: 8 až 10 jablek, 1 PL citronové šťávy, 80 g kryst.cukru, 80 g hnědého cukru, 2 lžičky skořice, 2 lžičky hladké mouky, žloutek na potření

Jak na to:

Mouku, sůl, cukr a máslo nakrájené na kousky dáme spolu do mísy a vypracujeme tak, že vzniknou drobky. Přidáme vejce, citronovou šťávu, vodu a vše spolu zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme do fólie a na hodinu dáme do chladničky.
Vychlazené těsto rozdělíme na poloviny, jednu část rozválíme na kruh a přeložíme do kulaté formy o průměru 28 cm. Do výšky vytáhneme z něj i okraje.
Jablka očistíme, zbavíme na jaderníku, nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a v míse přimícháme krystalový i hnědý cukr, skořici a mouku. Směs rozdělíme na těsto ve formě a přikryjeme druhou polovinou těsta rozválení do kruhu.
Na okrajích formy těsto dobře přitlačíme, celou plochu jemně popícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 C přibližně 35 až 45 minut.

Podobné recepty:

Hovězí páj se zeleninou, Těsto na jablkový závin, Ovocný paj, Ovocný paj, Jablkový koláč