Karlovarský moučník

2.1.2012
Potřebujeme:

200 ml smetany ke šlehání, 120 g polohrubé mouky, 30 g másla, 60 g kryst.cukru, 4 vejce, 1 PL citronové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g švestek, máslo na vymazání a strouhanku na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme ovocem. Žloutky vyšleháme se změklým máslem, s vanilkovým a krystalovým cukrem do pěny.
Do žloutkové směsi opatrně po částech vmícháme ušlehanou smetanu a mouku. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy na ovoce, vložíme do předem vyhřáté trouby a pomalu při teplotě 160 C pečeme asi 30 min. Pak teplotu zvýšíme na 180 C a dopečeme dozlatova. Koláč podáváme teplý nebo studený posypaný, moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Banánový moučník s ořechy, Ovocný moučník, Nepečený jahodový moučník, Šťouchaná buchta, Karlovarský dort