Vánoční štedrák

Těsto: 1 kg hrubé mouky, 500 ml mléka, 100 g krystalového cukru, 20 g droždí, 120 g Smetolu, 3 žloutky, tuk a mouku na vymazání a vysypání plechu
Ořechová nádivka: 205 g mletých ořechů, 30 g piškotů, 200 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru
Maková nádivka: 200 g mletého máku, 200 ml mléka, 120 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 10 g másla, citrónovou kůru
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g másla, 2 vejce, 20 g rozinek, citrónovou kůru
Povidlové nádivka: 250 g švestkových povidel, citrónovou kůru
Do vlažného mléka přidáme lžičku krystalového cukru, rozmačkané droždí, promícháme uděláme kvásek.
Kvásek pak přidáme k mouce spolu se Smetolom, zbylým cukrem, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout (asi 30 minut). Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
Zatímco těsto kyne, připravíme si nádivky.
Povidlové: Do švestkových povidel přimícháme lžičku nastrouhané citronové kůry.
Ořechová: Piškoty dáme do mikrotenového sáčku a pomocí klepáčkem je nadrobno rozdrtíme. Piškotové omrvinky přimícháme k mletým ořechem a vsypeme do horkého oslazeného mléka, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Povaříme, dokud nádivka zhoustne.
Maková: Do horkého oslazeného mléka vsypeme umletý mák, přidáme máslo, lžičku nastrouhané citronové kůry a směs 12 minuty povaříme.
Tvarohová: Tvaroh rozmícháme se žloutky, s cukrem a máslem. Přidáme omyté rozinky, sníh vyšlehaný z bílků a nastrouhanou citrónovou kůru.
Čtyři díly vykynutého těsta rozválíme přibližně na tloušťku 2 mm a na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech postupně vrstvíme těsto a náplně. Na vrchní tvarohovou náplň poklademe proužky ze zbylého těsta a vytvoříme z nich mřížku.
Koláč dáme péct do vyhřáté trouby.
Novoroční bábovka, Vánoční štedrák, Vánoční cukroví, Vánoční opilci, Vánoční punč