Musaka

mleté maso, brambory, lilek, cibuli, česnek, bazalku, oregano, sůl, pepř
Bešamel: máslo, mouku, mléko nebo smetanu, strouhaný sýr
Lilek nakrájíme na kolečka a na trošce oleje opražíme z obou stran a odložíme. Maso orestujeme na cibulce, osolíme, opepříme, přidáme oregano, případně jiné koření dle vlastní chuti. Mezitím si nakrájíme brambory na plátky (jako lilek) a buď jejich krátce osmažíme, nebo klasicky uvaříme v osolené vodě.
Uvaříme klasický bešamel: Rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmahneme a zalijeme mlékem. Ochutíme solí, pepřem a bazalkou, příp. muškátovým oříškem.
A začínáme vrstvit: Pekáč trošku vymažeme, pokud je kvalitní, ani netřeba mastit, protože v masce i v lilku je oleje dost. Dospod dáme lilek, pak brambory, maso, znovu brambory a celé přikryjeme lilkem. Vrch polijeme bešamelem. Dáme zapéct, chvíli před dopečením nastrouháme sýr a dopečeme.
Lilková musaka, Musaka na řecký způsob, Musaka z mletého masa, Cuketová musaka, Bulharská musaka s bramborami