Bramborové grúlovníky

1 kg brambor, sůl, 1 vejce, hladkou mouku, vepřové sádlo, krystalový cukr
Jak na to:Brambory uvaříme ve slupce, očistíme a prolisujeme. Pokud nemáme lis, můžeme je nastrouhat na struhadle. Podle chuti osolíme (asi lžička soli).
Do prolisovaných brambor přidáme jedno vejce a asi dvě hrsti hladké mouky. Vše dobře rozmícháme, aby se tato směs spojila a vytvoříme z ní hladký tvar válečku.
Z takto připraveného bramborového těsta ukrajujeme asi 10 cm velká kolečka, které na tenko rozválíme do velikosti desce, na níž plátky těsta budeme péct.
Těsto pečeme z obou stran na dobře rozpálené suché plotýnce. Na závěr upečené "grúlovníky" z obou stran potřeme vepřovým sádlem a posypeme krystalovým cukrem.
Bramborové krokety, Česneková polévka s houbami, Kari panenka v bramborové placce, Bramborový knedlík - sypká směs, Chlupaté knedlíky s uzeným masem