Croasanty sladké, nebo slané

Potřebujeme:

600 g hladké mouky, ½ l mléka, 150 g droždí, 10 g soli, 30 g másla, 2 vejce, 60 g moučkového cukru
Tuková kostka: 400 g másla a trochu hladké mouky

Jak na to:

V míse rozmícháme droždí s trochou vlažného mléka (neděláme kvásek), přidáme hladkou mouku, sůl, měkké máslo, cukr, vejce. Vše dobře prohněteme a přidáme podle potřeby mléko. Těsto má mít tužší konzistenci. Vypracujeme tukovou kostku.
Těsto vyválíme do obdélníku, tukovou kostku položíme doprostřed a přeložíme přes ni těsto. Potom ho rozválíme na obdélník a přeložíme na 3x. Tento postup zopakujeme 3x.
Po posledním přeložení necháme 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Náplň můžeme použít sladkou (čokoláda), nebo slanou (oravská slaninou).
Těsto vyválíme na tloušťku 2,5 až 3 mm a vykrájíme z něj větší trojúhelníky. Do středu položíme náplň a srolujeme na croasanty.
Dáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Necháme podkynout a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme při teplotě 2200 C až 2300 C asi 10 minut.

Podobné recepty:

Slané sušenky s rokfortovým krémem, Kukuřičný salát, Sušenkové jednohubky, Jemná pomazánka ze sýra niva, Pomazánka ze sýra niva