Cuketníky

Potřebujeme:

Kynuté těsto: 550 g polohrubé mouky, 75g tuku, špetku soli, 1 vanilku, 1 vajíčko,
Kvásek: 3 dcl vlažného mléka, lžičku cukru, půl kostky droždí
Sladká náplň: lžíci oleje, 4 lžíce cukru, 1 cuketu, rozinky, skořicový cukr, hrst sekaných ořechů, 1 jablko + šťávu z citrónu
Slaná náplň: 1 cuketu, 1 lžíci oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, sůl, mletý kmín, majoránku, oregano, pepř, tvrdý sýr

Jak na to:

Těsto: Z mouky, vajíčka, soli, vanilky a tuku uděláme nakynutí kvásek. Dobře mícháme alespoň 10 minut. Necháme v teple kynout a pustíme se do přípravy nádivek.
Omyjeme a jemně očistíme cuketky. Nastrouháme na velké nudle.

Sladká náplň: Na oleji rozpustíme 4 lžíce cukru. Do hnědé masy vložíme polovinu z nastrouhaných cuket. Přidáme skořicový cukr a jedno nastrouhané jablko. Jemně dusíme. Potom přidáme rozinky, nasekané ořechy a citron. Odstavíme a necháme prochladnout. Scedíme šťávu, aby se dobře plnilo.

Slaná náplň: Na tuku restujeme cibulku s česnekem. Přidáme kmín, cuketu, majoránka, pepř, sůl a oregano. Necháme vychladnout a také scedíme. Přidáme ještě na kostičky nakrájený tvrdý sýr.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části. Rozválíme, prořízneme na čtverce a plníme. Uděláme buchtičky, kterou ještě vyválíme a uložíme na plech. Potřeme vajíčkem a posypeme, slané sezamem a sladké skořicí. Necháme ještě na plechu kynout alespoň 10 minut a pak pečeme při teplotě 200 stupňů.