Sýrové špagety s hráškem

500 g špaget, 100 g oravské slaniny, 1 lžíci oleje, 150 g zeleného hrášku (mražený, sterilizovaný, v sezóně čerstvý), 200 g sýra mascarpone (můžeme nahradit syrokrémem), 3-4 lžíce smetany, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, trochu tvrdého strouhaného sýra na posypání
Jak na to:Slaninu pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme k ní mačkaný česnek a ještě chvíli osmahneme. Zvláště povaříme hrášek, scedíme a přidáme k slaninu, spolu se syrokrémem a smetanou.
Na mírném ohni uděláme omáčku a ochutíme ji. Špagety uvaříme ve slané vodě obvyklým způsobem, scedíme a promícháme je se sýrovo-hráškově omáčkou (pokud je třeba, rozředíme ji lžičkou vody ze špaget).
Na talířích ještě jemně posypeme strouhaným sýrem. Můžeme podávat s křehkým hlávkovým salátem.
Pokud chceme mít pikantnější špagety, omáčku připravíme
se sýrem Niva, pak ji už nemusíme solit.
Kdo má rád v jídle česnek, může přidat o 1-2 stroužky více.
Sýrové špagety s hráškem, Špagety s italskou drobenkou, Špagety, Sýrové špagety s hráškem, Pikantní špagety