Bratislavské rohlíky makové nebo ořechové

14.2.2012
Potřebujeme:

Těsto: 400 g hladké mouky, 250g Hery, 250 g zakysané smetany, vanilkový cukr
Ořechová náplň: 250 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 dcl vroucího mléka
Maková náplň: 250 g mletého máku, 100 g cukru, hrst předem namočených rozinek, 1 dcl vroucího mléka, 1 rozkvedlané vejce na potření, moučkový cukr na obalování

Jak na to:

Všechny přísady na těsto vložíme do mísy a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 6 kousků, obalíme fólií a vložíme do lednice na min. 2 hodiny.
Pokud děláme makovou nádivku umeleme mák, pokud ořechovou tak umeleme ořechy. K mletým ořechem nebo máku přidáme 100 g cukru, promícháme a pomalu, opatrně přilijeme horké mléko. Nádivka nemá být příliš řídká. Do makové nádivky můžeme přidat i povidla. Přidáme i za hrst předem namočených rozinek.
Po uplynutí 2 hodin, vybereme po jednom bochánky těsta a rozválíme do kruhu. Nožíkem rozdělíme na 8 částí. Širší stranu vzniklého trojúhelníku naložíme nádivku a stočíme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Při 200 C pečeme asi 25 minut, dokud rohlíčky nezískají zlatou barvu. Ještě za tepla je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Podobné recepty:

Strojové rohlíky ořechové, Ořechové a makové rohlíky, Povidlové, makové nebo tvarohové mini rohlíčky, Rohlíky se sýrem, Makulienky