Cuketový bramborový nákyp
jeden a půl velké cukety, cca 1 kg brambor, 3 vajíčka, cca 1 dcl smetany, sůl, zelený pepř, muškátový oříšek a tvrdý sýr cca 10-15 dkg
Jak na to:Bílky oddělíme od žloutků. Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubo, osolíme, opepříme zeleným nebo černým mletým pepřem a přidáme trošku nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme asi polovinu nastrouhaného tvrdého sýra, promícháme, přidáme ještě 3 žloutku a cca 1 dcl smetany.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho přimícháme k Cuketové-bramborové směsi. Mísu z svatojánského skla potřeme olejem a vysypeme strouhankou. Směs tam pomalu navrstvíme, posypeme zbylým strouhaným, tvrdým sýrem a dáme do trouby. Pečeme při teplotě 150-170 C, přibližně 40 minut.
Cuketové placičky raz dva, Jemný cuketový nákyp, Cuketový zapečený nákyp, Bramborový nákyp, Cuketový nákyp