Ořechový dort s pařížskou nádivkou

23.1.2012
Potřebujeme:

1 korpus: (do menší dortové formy průměru 23-24 cm) 5 vajec, 150 g kryst.cukru krupice, 75 g mletých ořechů, 20 g kakaa, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžičku sody BB
Na ochucení korpusů: libovolný povidla (nejlépe pikantní rybízový) zředěný ovocným čajem ochuceným cukrem
Náplň: 400 g smetany (30 nebo 33%), 100 g varovné nebo hořké čokolády, 100 g kryst.cukru, 80 g kakaa, 375 g másla nebo Palmarínu, zda Hery
Poleva: čokoláda, ceru, olej

Jak na to:

Z bílků a krystál.cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme rozšlehané žloutky, mleté ​​ořechy, kakao, polohrubou mouku a sodu BB, smícháme dohromady a vše přidáme do žloutkové pěny a důkladně ručně (ne mixérem) smícháme dohromady.
Boky dortové formy potřeme olejem a posypeme moukou, dno třeba vystlat papírem na pečení. Do takto připravené formy vylijeme těsto na piškot a rovnoměrně rozetřeme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 190 stupních.
Korpus vyjmeme z dortové formy a položíme na desku vzhůru nohama, aby se nám trochu vyrovnal vrch. Dortové korpusy prořízneme ostrým nožem na polovinu, každý korpus polijeme masou povidla + čaj.
Sladkou smetanu necháme povařit, přidáme varovnou čokoládu, cukr, kakao a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, občas promícháme. Vychladlou smetanovou masu vyšleháme, stejně vyšleháme máslo a spojíme dohromady. Touto nádivkou natřeme korpusy, boky a vrch. Potom dáme do lednice, lépe se bude natírat čokoládová poleva.
Vrch potřeme ještě rozehřátou čokoládou. Čokoládou potřeme boky dortu a dozdobíme podle fantazie.

Podobné recepty:

Malinovo-ořechový dort, Ořechový dort, Ořechově - kávová dort, Ořechový dort korpus, Čokoládový dort s nepravou pařížskou šlehačkou