Měkké perníky

Potřebujeme:

1 kg prosáté hladké mouky, 3-4 velké lžíce, 1 dcl mléka, 40 dkg cukru, 4 velké lžíce medu, 1 Heru, 3 celá vejce, 1 prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku sody Bicarbonate
Poleva: jedno bělmo, 170 g moučkového cukru, pár kapek citr.šťávy, lžičku škrobu (Solamyl)

Jak na to:

Mléko a cukr zahříváme tak, aby se cukr částečně rozpustil, ne však zcela. Přidáme med a necháme chvíli vychladnout. Později přidáme Heru, ta se částečně rozpustí. K tomu přidáme celá vejce a vyšleháme šlehačem.
Do větší mísy osejeme 1 kg mouky, přidáme prášek do perníku, perníkové koření a sodu bicarbónu. Vypracujeme těsto, pokud je těsto řidší přidáme ještě 3-4 lžíce oseté mouky. Těsto zabalíme a dáme do chladu odpočívat alespoň na 12 hodin.
Odpočaté těsto rozválíme a vykrajujeme perníčky dle fantazie. Vykrojené perníčky ukládáme na vymazaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
Perníčky potíráme rozkvedlaným žloutkem (pokud chcete, aby se pěkně leskly přidejte k žloutku trochu mléka). Pečeme při teplotě 195-200 ° C. Perník zdobíme nejlépe až den-dva po upečení, aby si těsto odpočinulo.

Poleva na zdobení: Na jedno bělmo (cca 40 ml) přidáme 170 g oseté moučkového cukru, pár kapek citrónové šťávy a lžičku škrobu (Solamyl). Vše utřeme a zdobíme buď kornoutu z pergamenového papíru nebo celofánu, zda sáčkem s malou dírkou.

Podobné recepty:

Bílá poleva na perníky, Měkké perníky, Perníčky s citronovou polevou, Perníky, Měkké perníky