Francouzský čokoládový koláč

7.3.2012
Potřebujeme:

Těsto: ½ kostky droždí, 220 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 120 g kryst.cukru, 2 vajíčka, 200 g čokolády na vaření, 2 lžíce kakaa, 1 lžíci likéru Coinstreau (čokoládový likér), 1 lžíci pomerančové kůry
Poleva: 250 g čokolády na vaření, 375 ml smetany na šlehání

Jak na to:

Nejlepší den dopředu připravíme polevu: Do vařící smetany rozlámeme čokoládu, odstavíme, promícháme a necháme rozpustit. O vychladnutí uchováme v chladničce nejméně 12 hodin.
Utřeme cukr a droždí s několika lžícemi vlažného mléka a necháme kynout.
Utřeme máslo s čokoládou, likérem a strouhanou pomerančovou kůrou. Prosejeme mouku s kakaem, přilijeme kvásek a přidáme střídavě mléko a máselný krém.
Těsto vlijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a necháme 20 min kynout.
Upečeme v horké troubě při teplotě 160-170 C a necháme zvolna vychladnout.
Čokoládovou smetanu rozpustíme ve vodní lázni, vyšleháme do hladkého krému a potřeme jím moučník. Posypeme zlehka kakaem a dozdobíme čokoládovými hoblinami.

Podobné recepty:

Vánoční koláč s pudinkem, Bublanina s pudinkem, Francouzský koláč, Bublanina s pudinkem, Koláč se zakysanou smetanou