Brioška

Potřebujeme:

½ kostky droždí, 420 g hladké mouky, 250 ml mléka, 100 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 vajíčka, špetku soli

Jak na to:

Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vajíčko a vlažné mléko. Hmotu vypracujeme do polotuhého těsta, vyválíme na obdélník a poklademe plátky másla.
Přeložením obdélníku máslo uzavřeme do těsta a rozválíme ho tak, aby nám máslo nepotrhalo těsto. Znovu složíme na menší tvar. Rozválení a překládání těsta opakujeme 10x, dokud se přestane lepit. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu pokud nezdvojnásobí svůj objem.
Formu na briošku o průměru 15 cm vymažeme máslem a vmáčkneme do ní vykynuté těsto. Znovu necháme kynout asi 20 min a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme 5 min v troubě rozehřáté na 150 C. Potom zvýšíme teplotu na 200 C a pečeme asi 40 min dozlatova.