Celozrnný francouzský chléb

Potřebujeme:

1 kostku droždí, 840 g celozrnné mouky, 85 g otrub, 600 ml vody, 1 lžičku soli

Jak na to:

Mouku smícháme s otrubami a solí, přilijeme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí. Necháme 5 min vzejít kvásek a dobře vymícháme polotuhé těsto. Přikryté necháme kynout při pokojové teplotě, dokud se zdvojnásobí objem asi 45 min.
Z těsta vypracujeme bochánek nebo váleček, navlhčíme ho vodou a na plechu poprášíme moukou. Necháme půl hodiny nakynout a nožem nakrájené na středu nebo po celé délce a ještě 15 min necháme kynout.
Troubu předehřejeme na 250 C a pečeme. Asi po 10 min snížíme teplotu na 200 C a dopečeme (bochník celkem asi 40 min, váleček asi 15 min).

Podobné recepty:

100% celozrnný chléb, Celozrnný chlebík, Česneková pomazánka, Francouzský bílý chléb , Pestrý salát s chřestem