Koložvarské zelí

30.1.2012
Potřebujeme:

1 kg zelí, 500 g vepřového masa, 1 klobásu, 20 g uzené slaniny, cibuli, olej, červenou sladkou papriku, sůl, pepř, 2 dcl smetany na vaření, strouhanku na vysypání formy, 300 až 400 g rýže

Jak na to:

Slaninu pokrájíme na drobno a osmahneme. Škvarky vybereme a v masti, která se vyškvařila udusíme zelí, podlijeme ji i troškou vody.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, sůl, pepř a sladkou papriku. Podlijeme vodou a dusíme. Když je maso už skoro měkké přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a podusíme. Na konci přimícháme škvarky ze slaniny.
Rýži udusíme klasickým způsobem. Do nákypové formy nebo mísy z Jánského skla vymazané a vysypané strouhankou dáme vrstvu udušeného zelí, na to vrstvu udušené rýže a na ni vrstvu udušeného masa smíšeného z klobásou a škvarky. Vrstvení zopakujeme podle množství surovin.
Zalijeme smetanou a pečeme v troubě asi 45 minut na 180 ° C.

Podobné recepty:

Koložvárské zelí s masem, Koložvárské zelí, Koložvárské zelí pro labužníky, Koložvárské zelí, Dušené červené zelí